Citronpaj – recept på syrlig och god paj

Recept på en underbar paj med syrlig citronfyllning. Spritsa på lite vispad grädde och garnera med mynta och rivet citronskal.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

Botten

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl kokos - riven
  • 2 msk lättströ - eller sötströ
  • 2 msk smör - mjukt
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 300 g färskost - Philadelphiaost
  • 1 dl lättströ - eller sötströ
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron - finrivet skal och juicen

Till garnering

  • citron - rivet skal
  • mynta
  • 2 dl grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till botten.

  2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter.

  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-12 minuter. Ta ut formen och låt den svalna.

  4. Fyllning: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.

  5. Separera äggen.

  6. Vispa ihop äggulorna, färskosten och lättströ eller sötströ.

  7. Vispa upp äggvitorna i en separat skål.

  8. Vispa upp grädden.

  9. Rör ner citronsaften och skalet i äggsmeten.

  10. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält gelatinet i en kastrull. Dra av kastrullen från värmen. Rör hastigt ner gelatinet i äggulesmeten, vänd i grädden och vänd sist i äggvitan. Blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajformen och ställ in i kylen minst 5-6 timmar.

  11. Garnera med rivet citronskal, mynta och spritsa på grädden.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök