Citronpaj med sommarhallon

Recept på citronpaj med sommarhallon. Tänk på att fylla citronkrämen ända upp till bredden på pajskalet. Häll med en kanna direkt i ugnen så slipper du balansera formen.

Petra Lindstrand
Citronpaj med sommarhallon
Recept på citronpaj med sommarhallon. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 3 dl florsocker
  • 1 ägg

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 1 citron
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl citron - pressad
  • 1 krm vaniljpulver

Garnering

  • 500 g hallon - färska
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Tärna smöret. Mixa smör, mjöl och florsocker i matberedare till ett fint smul. Tillsätt ägget och mixa hastigt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i botten på två avlånga formar med löstagbar kant, ca 10 x 35 cm. Nagga med en gaffel. Ställ i frysen ca 1 timme.

  3. Grädda pajskalen mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och pensla insidan av skalen med uppvispat ägg. Sänk ugnsvärmen till 150°.

  4. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt med elvisp. Vispa i grädde, citronsaft och -skal och vaniljpulver.

  5. Häll krämen i pajskalen och grädda ytterligare ca 35 min, tills fyllningen precis stannat. Låt svalna och sedan kallna i kylen. Toppa med hallon och pudra över florsocker precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?