Citronmuffins med vaniljfrosting

Endast fantasin sätter gränser för hur muffinsen kan dekoreras med olika färger och tyllar.

Elisabeth Johansson
Citronmuffins med vaniljfrosting
Foto: Fotograf Helén Pe / Helén Pe

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron - finrivet skal
  • 4 msk pärlsocker
  • gul hushållsfärg

Frosting

  • 90 g smör - rumsvarmt
  • 7 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g färskost
  • hushållsfärg - eller naturliga färgpulver

Garnering

  • strössel - t ex silverkulor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt.

  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i äggvispet. Tillsätt smörmjölken och citronskal och vänd ner det till en jämn smet.

  3. Lägg pärlsockret i en plastpåse och droppa i lite gul färg. Skaka om så sockret blir gult.

  4. Häll smeten i formarna och strö över pärlsockret. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem stå i muffinsplåten i 5 min och sedan svalna på ett galler.

  5. Frosting: Vispa upp smöret och tillsätt florsocker. Blanda ner färskost och vaniljsocker. Dela upp frostingen i olika skålar och färga dem med olika färger. Fyll spritspåsar försedda med olika tyllar med frosting. Ta bort pappren på muffinsen och spritsa på frostingen. Garnera muffinsen med strössel.

Vad tyckte du om receptet?