Citronkaka med hallon och timjan

Recept på citronkaka med hallon och timjan. Kakan får en lite seg, kompakt kon­­sistens och är inte fluffig som en sockerkaka.
Katja Palmdahl

Ingredienser

  • 1 citron
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 msk timjan - hackad
  • 1 krm havssalt
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 0,75 dl gräddfil
  • 50 g hallon - färska

Garnering

  • 50 g hallon - färska
  • florsocker
  • timjan

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda mjöl, bikarbonat, timjan och salt i en bunke.

  2. Vispa smör och socker vitt och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vänd ner citronskal och -saft, mjölblandning och gräddfil i äggvispet.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Tryck ner hallonen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.

  4. Låt kakan vila ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna på galler. 

  5. Garnera kakan med hallon, florsocker och timjan och servera med lättvispad grädde. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!