Citronglasstårta dulce de leche

Servera glasstårtan med peach melba-fruktsallad. Ett glas kallt dessertvin passar till.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 burk kondenserad mjölk - (397 g) eller 1 dl kolasås
  • 10 digestivekex
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör - smält

Citronfyllning

  • 3 ägg
  • 3 vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 citroner - finrivet skal och pressad saft (ca 1,5 dl)
  • 2 dl crème fraiche
  • 25 g mjölkchoklad

Gör så här

  1. Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Låt koka under lock 3 timmar till en tjock kolasås. Låt burken svalna ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.

  3. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt socker och smält smör. Tryck ut smulorna i formens botten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna.

  4. Dela äggen. Vispa äggvitorna i separat bunke till ett fast skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt citronskal och saft. Vänd i creme fraiche, grädde och sist äggvitor i smeten.

  5. Varva citronfyllningen med kolasmet i formen. Avsluta med att ringla kolasmet ovanpå.

  6. Sätt formen i frysen minst 6 timmar.

  7. Ta fram glasstårtan ca 10 min innan den ska serveras. Hyvla eller riv mjölkchoklad över glasstårtan och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!