Citronglasstårta med dulce de leche
Glasstårta med citronsmak. Servera glasstårtan med peach melba-fruktsallad. Ett glas kallt dessertvin passar till.
Ingredienser
-
1 burk
kondenserad mjölk
- (397 g) eller 1 dl kolasås
-
10
digestivekex
-
2 msk
strösocker
-
50 g
smör
- smält
Citronfyllning
-
3
ägg
-
3
vispgrädde
-
1,5 dl
strösocker
-
2
citroner
- finrivet skal och pressad saft (ca 1,5 dl)
-
2 dl
crème fraiche
-
25 g
mjölkchoklad
Gör så här
-
Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Låt koka under lock 3 timmar till en tjock kolasås. Låt burken svalna ca 15 min.
-
Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
-
Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt socker och smält smör. Tryck ut smulorna i formens botten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna.
-
Dela äggen. Vispa äggvitorna i separat bunke till ett fast skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt citronskal och saft. Vänd i creme fraiche, grädde och sist äggvitor i smeten.
-
Varva citronfyllningen med kolasmet i formen. Avsluta med att ringla kolasmet ovanpå.
-
Sätt formen i frysen minst 6 timmar.
-
Ta fram glasstårtan ca 10 min innan den ska serveras. Hyvla eller riv mjölkchoklad över glasstårtan och servera.