Citrondoftande kycklingfiléer

En solig dag serveras kycklingen kall, en regnig dag blir det gott om den är varm. Servera gärna med örtkräm (recept nedan) och ugnsrostad potatis - ett gott recept hittar du här.
Lena Söderström
Citrondoftande kycklingfiléer
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 citron
  • 3 - 4 msk smör - och olja
  • 800 g kycklingfiléer - ca
  • 250 g tomater - små på kvist
  • salt - peppar

Marinad

  • 1 dl japansk soja
  • 1 msk ingefära - grovriven
  • 2 msk sirap - ljus
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja

Örtkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1 dl örter - finhackade blandade, till exempel dragon, basilika, körvel, gräslök
  • 3 msk mandelspån - finhackade
  • salt - peppar

Till servering och garnering

  • dragonblad - plockade
  • potatis - ugnsrostad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Skär citronen i skivor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek citronskivorna cirka 1 minut på båda sidor, ta upp citronskivorna på ett fat och spara dem till garneringen.

  3. Bryn kycklingfiléerna i smör och oljan som finns kvar i pannan, 5 minuter på varje sida. Lägg filéerna på en plåt med bakplåtspapper. Stick in stektermometern i den största filén, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen. Lägg tomaterna bredvid kycklingfiléerna. Ringla över smör & oljan, som finns kvar i pannan. Salta och peppra. Sätt plåten i mitten av ugnen och stek till 70 grader innertemperatur. Ta ut plåten och kontrollera temperaturen i alla filéerna, så att de är genomstekta.

  4. Täck kycklingen med en bit bakplåtspapper och låt vila cirka 15 minuter.

  5. Blanda ihop ingredienserna till såsen och låt dra cirka 10 minuter. Sila såsen.

  6. Till varm bufférätt: Skiva kycklingen och fördela över sojasåsen. Toppa med de sparade citronskivor och dragonblad. Servera med cocktailtomater, ugnsrostad potatis och örtkräm.

  7. Till kall bufférätt: Lägg kycklingfiléerna i dubbla fryspåsar och häll i marinaden. Knyt ihop och lägg påsen på ett fat. Låt kallna i rumstemperatur och förvara kallt till serveringen. Vänd påsen med kycklingen då och då. Skär kycklingen i skivor och garnera och servera som den varma rätten, men med marinaden vid sidan av.

  8. Örtkräm: Lägg crème fraiche i en bunke och vispa med elvisp. Rör i senap, örterna och mandel. Smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

En solig dag serveras kycklingen kall, en regnig dag blir det gott om den är varm. Servera gärna med örtkräm (recept nedan) och ugnsrostad potatis - ett gott recept hittar du här.

Recept från Mitt kök