Lyxig citron- och timjankryddad majskyckling i skummig potatis- och jordärtskockssoppa
I ugn: 30 minuter
Aktiv tid c:a 1 timme
Recept på lyxig citron- och timjankryddad majskyckling i skummig potatis- och jordärtskockssoppa. Servera soppan till 4 personer som huvudrätt eller till 8 personer som förrätt. Soppa, kyckling och kroketter kan förberedas dagen före, men vänta med att fritera till strax före servering.
Citron- och timjankryddad majskyckling
-
2
majskycklingfiléer
- med skinnet kvar (à 150 g)
-
0,5
citron
- rivet skal
-
2 msk
timjan
- hackad
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
2 msk
olivolja
Soppa
-
200 g
mandelpotatis
-
200 g
jordärtskockor
-
2 msk
olivolja
-
2 dl
vitt vin
- torrt
-
2 - 3 dl
vatten
-
2 msk
konc kycklingfond
-
3 dl
vispgrädde
-
2 dl
mjölk
-
1 tsk
citron
- pressad
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Potatiskroketter
-
500 g
mandelpotatis
-
1 dl
mjölk
-
2 dl
lagrad prästost
- riven
-
1 tsk
citronskal
- rivet
-
1,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
1 dl
vetemjöl
-
2
ägg
-
2 dl
panko
-
rapsolja
- till fritering
Garnering
-
timjan
Gör så här
-
Kroketter: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt rinna och ånga av. Pressa potatien med potatispress och blanda med mjölk, ost, citronskal, salt och peppar. Låt potatisen svalna något och rulla till 24 små bollar. Låt kallna i kylen.
-
Rulla kroketterna först i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i panko.
-
Kyckling: Sätt ugnen på 125 grader. Blanda citronskal och timjan. Fördela det under skinnet på kycklingen. Strö på salt och peppar. Bryn kycklingen i olja tills den fått fin färg, ca 3 min. Lägg över i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68 grader, ca 30 min.
-
Soppa: Skala och skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar. Fräs rotfrukterna i olja ca 3 min. Häll på vin, vatten och fond. Låt koka ca 15 min under lock. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädde och mjölk. Krydda med citronsaft, salt och peppar. Koka upp.
-
Fritering: Hetta upp olja till kroketterna i en gryta eller fritös till 170 grader. Fritera kroketterna tills paneringen har fått fin färg och kroketterna är genomvarma.
-
Fördela soppan på tallrikar och lägg i bitar av kyckling. Garnera med timjan och servera med ostkroketter.