Citron- och mandelkaka

Recept på citron- och mandelkaka. Rustik, saftig och underbart god!
Anna Wendt

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 75 g mandelmassa
  • 1 citron - stor
  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Kanderad blodapelsin

  • 1 blodapelsin
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Bryn smöret och låt det svalna. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.

  2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggvispet. Blanda ner smör, citronskal och -saft. Tillsätt mandelmassan, lite i taget, under omrörning så att det inte blir klumpar.

  3. Häll smeten i en smord och -bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt kallna.

  4. Kanderad apelsin: Skölj apelsinen i ljummet vatten och skär i skivor. Koka upp socker och vatten. Sjud apelsinskivorna i sockerlagen 3–4 min. Låt dem kallna på ett bakplåtspapper.

  5. Garnera kakan med apelsinskivor och florsocker och servera med vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!