Citron- och fläderpaj

Pajen kan förberedas och förvaras  i kylen. Låt den stå ca 15 min i rumstemperatur före servering.

Allt om Mat
Citron- och fläderpaj

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl - (150 g)
  • 1,5 msk strösocker
  • 125 g smör - kallt

Fyllning

  • 4 ägg
  • 1 dl fläderblomssaft - konc
  • 0,5 dl vetemjöl - (30 g)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 citron - finrivet skal, gärna ekologisk

Gör så här

  1. Pajdeg: Blanda mjöl och strösocker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 21 cm i diameter,  gärna med löstagbar kant. Ställ pajen i kylen minst 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajen mitt i ugnen 10-12 min, tills degen börjar få färg.

  3. Fyllning: Vispa äggen lätt. Tillsätt flädersaften och vispa ner mjölet. Vispa även ner vispgrädde och citronskal.

  4. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda ytterligare 10-12 min. Fyllningen ska ha stannat men inte vara helt genomgräddad. Låt svalna.

  5. Servera eventuellt med en klick lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?