Citron- och fänkålssill

Fräsch och god sill som passar bra på till påsk och sommarbuffén. Servera gärna med gräddfil och dillkokt potatis.
Elisabeth Johansson
Citron- och fänkålssill
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 saltsillfiléer - urvattnade
  • 0,5 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 stjärnanis
  • 0,5 silverlök
  • 0,5 fänkålshuvud
  • 0,5 citron - rivet citronskal

Tillbehör

  • gräddfil
  • potatis - dillkokt

Gör så här

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.

  2. Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar eller lägg in hela léer.

  3. Koka upp ättiksprit, strösocker, vatten och stjärn- anis. Dra av lagen från värmen och låt den svalna helt.

  4. Skala silverlöken. Skiva silverlöken och fänkålen tunt med en mandolin.

  5. Varva sill, lök, fänkål och rivet citronskal i en glasburk. Häll på lagen och låt sillen dra i lagen i minst 4 timmar.

  6. Sätt på ett lock och förvara sillen i kylen.

  7. Om du vill kan du servera sillen med gräddfil och dillkokt färskpotatis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök