Citron- & mandelkaka med potatis

Kakan, som också kallas Kronans kaka, kan lyxas till med bär och en klick grädde.
Citron- & mandel-kaka med potatis
Citron- & mandel-kaka med potatis Foto: Sidsel Clement

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel - (100 g)
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatisar - kokta, kalla
  • 3 ägg
  • 1 citron - finrivet skal och saft
  • smör - + ströbröd till formen
  • 1 msk florsocker och extra citronzest till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Krossa mandeln i en mixer tills konsistensen blir mjölig. Smält smöret och häll i en skål med mandelkrosset och sockret. Vispa ihop blandningen.

  3. Mosa potatisarna till en slät massa och vänd ner i smeten. Rör i ett ägg i taget. 
Tillsätt ca 2 msk citronsaft och finrivet skal.

  4. Smörj och bröa en kakform (ca 24 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda 40–45 min i mitten av ugnen.

  5. Låt svalna och dekorera med florsocker 
och citronzest.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!