Citron- och marängrutor

Den italienska marängen kan bytas ut mot vispad grädde.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Botten

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 150 g mandelmassa

Lemon curd

  • 1 gelatinblad
  • 3 citroner - rivet skal och pressad saft
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Italiensk maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker

Garnering

  • bär - färska, t ex hallon, blåbär, jordgubbar och björnbär

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 30 x 35 cm. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker pösigt.

  2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och tillsätt smörmjölken. Riv mandelmassan fint och vänd ner den i smeten.

  3. Häll smeten i formen och grädda bottnen längst ner i ugnen i 20–25 min, känn med en provsticka om bottnen är färdiggräddad. Låt den svalna i formen.

  4. Lemon curd: Låt gelatinbladet ligga i en skål med kallt vatten i 5–10 min. Blanda citronskal och -saft med smör och strösocker i en kastrull. Värm tills smöret smält och ta av kastrullen från värmen.

  5. Vispa ihop ägg och äggulor i en skål med en gaffel. Häll ner äggen i kastrullen och låt det sjuda försiktigt under kraftig vispning tills curden börjar tjockna. Passera den direkt genom en sil. Lyft upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma curden, rör om. Låt curden kallna. Häll curden i en spritspåse.

  6. Italiensk maräng: Lägg äggvitorna i en torr och ren bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna. Häll sockerlagen i en fin stråle i äggvitorna när sockerlagen når 121 grader, vispa under tiden. Sänk hastigheten och vispa tills marängsmeten svalnat. Fyll en spritspåse, försedd med en krusig tyll, med marängsmeten.

  7. Skär bottnen i rutor. Spritsa maräng i en krans på alla rutor och fyll kransen med lemon curd. Garnera rutorna med bär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!