Chutney på dadlar, tomat och russin

Chutney på dadlar, tomat och russin är en ganska mild chutney som passar fint till exempelvis palaak halloumi-grytan. Håller cirka 2 veckor i kylen.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 250 g tomater
  • 2 dadlar - utan kärnor
  • 1 msk russin
  • 2 kryddnejlikor - hela
  • 2 kardemummakapslar - gröna, hela
  • 1 tsk senapsfrön - gula
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk ingefära - finhackad
  • 0,25 tsk gurkmeja
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Tärna tomaterna. Hacka dadlar och russin. Rosta kryddnejlikor, kardemumma, senapsfrön, kanelstång och lagerblad i en torr stekpanna tills det börjar dofta. Lägg allt utom kanelstång och lagerblad i en mortel och mortla fint.

  2. Häll oljan i en kastrull, tillsätt tomater, alla kryddor och salt. Koka upp och sjud utan lock ca 10 min. Mosa lite lätt.

  3. Tillsätt sockret, sjud ytterligare ca 10 min. Krydda med salt och peppar. Låt kallna. Ta upp lagerblad och kanelstång.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!