Choux au craquelin

Fjäderlätta och luftiga bakelser med ett frasigt sött täcke. Receptet kommer från boken Desserter (Semic) av Emma Brink Rask.
Emma Brink Rask
Foto: Lina Eidenberg Adamo / Semic Fotograf Lina Adamo // press

Mördegstäcke

  • 1 dl vetemjöl - knappt, (50 g)
  • 0,5 dl strösocker - drygt, (50 g)
  • 50 g smör

Pâte à choux

  • 0,5 dl mjölk - drygt, (65 g)
  • 0,5 dl vatten - drygt, (65 g)
  • 65 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl - drygt, (65 g)
  • 2 ägg - (110 g)

Björnbärskräm

  • 2,5 dl vispgrädde - (250 g), kylskåpskall
  • 250 g mascarpone - kylskåpskall
  • 1 dl florsocker - (60 g)
  • 1 dl björnbärspuré - (100 g) eller 130 g björnbär

Garnering

  • 20 björnbär

Gör så här

  1. Mördegstäcke: Mixa ihop vetemjöl, strösocker och smör till en deg. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och lägg den i frysen.

  2. Pâte à choux: Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

  3. Lägg mjölk, vatten, smör, strösocker och salt i en liten kastrull och låt det koka upp tills smöret har smält. Tillsätt vetemjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör kraftigt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

  4. Häll smeten i en skål och vispa med elvisp i ett par minuter så att den ångar av sig. Vispa ihop äggen i ett glas. Tillsätt äggen till smeten, lite i taget, medan du vispar. Du ska få en smidig smet som inte är för rinnig, men inte heller för fast. När du drar ett finger genom smeten ska du kunna göra det enkelt, utan att smeten går ihop igen.

  5. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ca 20 bollar, 3 cm i diameter, på plåten. Se till att ha minst 3 cm mellanrum.

  6. Ta fram mördegen ur frysen.

    Stansa ut rundlar, 3 cm i diameter, av den frysta degen och lägg en rundel på varje boll. Mördegsplattan ska täcka hela bollen. Grädda bakelserna mitt i ugnen i ca 30 min. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som du vill åt. Låt bollarna svalna helt.

  7. Björnbärskräm: Lägg vispgrädde, mascarpone och florsocker i en bunke och vispa till en fast och krämig konsistens. Se till att vispgrädden och mascarponen är riktigt kalla när du vispar, annars kan krämen bli rinnig. Vänd ner björnbärspuré, 1 msk i taget, tills krämen är jämnt lila. (Om du gör egen puré kokar du upp 130 g björnbär och passerar dem genom en sil.) Häll över hälften av krämen i en spritspåse, försedd med en tunn och spetsig tyll och resten i en spritspåse, försedd med en stjärntyll.

  8. Fyll bakelserna genom att sticka in den spetsiga tyllen från sidan eller underifrån och spritsa in kräm i dem. Spritsa en cirkel av krämen med stjärntyllen på varje bakelse. Garnera dem med björnbär. Servera dem gärna direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!