Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Choux au craquelin med kanelglass

Läckra bakelser med knäckig yta som serveras med en len kanelglass. En dessert som går att förbereda i god tid innan servering och som är en perfekt avslutning på middagen.

Sara Aasum Hultberg
Choux au craquelin med kanelglass
Choux au craquelin med kanelglass
Choux au craquelin med kanelglass
Foto: Helén Pe

Farindeg

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Choux puff

  • 1,25 dl mjölk
  • 1,25 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 225 g ägg - (4-5)

Kanel- och kardemummaglass

  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 4 kanelstänger
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 200 g äggula - (ca 10 st)
  • 1 gelatinblad

Karamelliserade äpplen

  • 6 röda äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 0,5 citron - pressad saft
  • 0,5 dl calvados
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Farindeg: Blanda smör med farinsocker, vetemjöl och salt till en deg. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna så tunt det går mellan två bakplåtspapper. Varje degplatta bör vara ca 15 x 30 cm. Lägg in degplattorna i frysen.

  2. Choux puff: Koka upp mjölk, vatten, strösocker, salt och smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och sänk temperaturen. Rosta massan tills den släpper från kanterna. Låt degen sedan svalna i 10 min innan du rör i äggen, ett i taget, tills det är en jämn massa.

  3. Fyll en spritspåse med degen och spritsa 40 rundlar på bakplåtspapper, ca 4 cm i diameter och 1 ½ cm höga. Använd en utstickare, ca 3 ½ cm i diameter, för att stansa ut den frysta farindegen. Stansa ut rundlar och fäst dem på toppen av puffarna. Ställ in puffarna i frysen.

  4. Kanel och kardemummaglass: Koka upp mjölk och vispgrädde tillsammans med strösocker, kanelstänger och kardemumma i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och låt det stå och dra täckt med ett lock i ca 30 min. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.

  5. Koka upp blandningen igen, tillsätt äggulorna och värm upp till 83 grader. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta. Sila av kryddorna och låt glassmeten kallna i kylskåp innan den körs i glassmaskin.

  6. Karamelliserade äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Värm strösocker och ½ dl vatten i en stekpanna och låt det karamelliseras till en mörkt gyllene nyans. Tillsätt smör, citronsaft och calvados lite i taget och låt det koka ihop till en karamell. Tillsätt äppelklyftorna och låt det koka på låg temperatur tills de är mjuka, i ca 10 min.

  7. Vid servering: Sätt ugnen på 180 grader varmluft och grädda puffarna, direkt från frysen, mitt i ugnen i ca 25 min, tills de har fin färg och en krispig yta. Ta ut dem och låt dem svalna. Servera ca 3 puffar per portion och toppa dem med glass och ljumna karamelliserade äpplen.

Vad tyckte du om receptet?