Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass

Efterrätt till fest med choklad. Dulce de lechen räcker till flera desserter. Håller ca 2 veckor i kylen.

Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass
Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad - (70%)
  • 75 g smör
  • 0,75 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 msk rom - mörk
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

Dulce de leche

  • 1 burk kondenserad mjölk - (337 g)

Kondenserade nötter

  • 1 dl pekannötter
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Bananglass

  • 1 banan
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 0,75 l vaniljglass

Garnering

  • apelsinskal - strimlat

Gör så här

  1. Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, grädde, rom, ägg och salt. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form, ca 8 x 12 cm, klädd med plastfolie. Ställ i kyl ca 12 timmar.

  2. Dulce de leche: Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka burken under lock ca 2 timmar. Ta upp och låt kallna. Öppna burken och skrapa ut innehållet.

  3. Nötter: Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills de fått fin färg. Smält socker och vatten i en kastrull och låt koka till en ljusbrun karamell. Blanda i nötterna, häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna.

  4. Skala och mosa bananen med citronsaften. Vispa glassen fluffig med elvisp. Rör i bananmoset. Ställ glassen i frysen fram till servering.

  5. Skär terrinen i bitar. Lägg en kula glass vid sidan och ringla över dulce de leche. Strö över nötterna. Garnera med strimlat apelsinskal.

Vad tyckte du om receptet?