Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass
I kyl: 12 timmar
Aktiv tid c:a 30 minuter
Efterrätt till fest med choklad. Dulce de lechen räcker till flera desserter. Håller ca 2 veckor i kylen.
Ingredienser
-
150 g
mörk choklad
- (70%)
-
75 g
smör
-
0,75 dl
sirap
- ljus
-
0,5 dl
vispgrädde
-
1 msk
rom
- mörk
-
1
ägg
-
1 krm
salt
Dulce de leche
-
1 burk
kondenserad mjölk
- (337 g)
Kondenserade nötter
-
1 dl
pekannötter
-
1 dl
strösocker
-
1 msk
vatten
Bananglass
-
1
banan
-
0,5 msk
citron
- pressad
-
0,75 l
vaniljglass
Garnering
-
apelsinskal
- strimlat
Gör så här
-
Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, grädde, rom, ägg och salt. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form, ca 8 x 12 cm, klädd med plastfolie. Ställ i kyl ca 12 timmar.
-
Dulce de leche: Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka burken under lock ca 2 timmar. Ta upp och låt kallna. Öppna burken och skrapa ut innehållet.
-
Nötter: Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills de fått fin färg. Smält socker och vatten i en kastrull och låt koka till en ljusbrun karamell. Blanda i nötterna, häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna.
-
Skala och mosa bananen med citronsaften. Vispa glassen fluffig med elvisp. Rör i bananmoset. Ställ glassen i frysen fram till servering.
-
Skär terrinen i bitar. Lägg en kula glass vid sidan och ringla över dulce de leche. Strö över nötterna. Garnera med strimlat apelsinskal.