Maffig chokladtårta – enkelt recept

Riktigt maffig chokladtårta med kladdkaka som botten och ett täcke av ganache. Toppa med riven kokos och servera med lättvispad grädde.

Elisabeth Johansson
Maffig chokladtårta – enkelt recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Kladdkaka

  • smör och vetemjöl - till formen
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Ganache

  • 100 g mörk choklad - hackad
  • 1 dl vispgrädde

Att strö över

  • 2 msk kokos - riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en springform cirka 24 centimeter i diameter och pudra lätt med vetemjöl.

  3. Smält smöret och ställ kastrullen åt sidan.

  4. Rör ihop ägg och socker i en skål.

  5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och blanda ihop med smeten. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Låt kakan svalna helt och gör sedan ganachen.

  6. Hacka chokladen och lägg den i en skål.

  7. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt svalna något och häll sedan ganachen över kakan och strö över kokosen.

  8. Låt kakan stå i rumstemperatur i 4-5 timmar eller sätt in den i kylen tills den stelnat, det tar ett par timmar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök