Chokladtårta med hallonfrosting

En så kallad naked cake där frostingen inte täcker utsidan av tårtan helt. Tårtan görs med tre chokladbottnar, det är enklast att baka en botten i taget.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Lisa Björner / Lisa Björner

Chokladbotten (1st)

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,75 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk ättiksprit

Hallonfrosting

  • 250 g hallon - frysta
  • 2 msk strösocker
  • 300 g färskost
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 9 - 10 dl florsocker

Vit chokladglasyr

  • 225 g vit choklad
  • 1,25 dl vispgrädde

Garnering

  • obesprutade ätbara blommor

Gör så här

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 22 cm i diameter. Smörj och bröa formen och pappret.

  2. Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt vatten, rapsolja och ättiksprit och blanda till en slät smet. Häll smeten i formen.

  3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min, känn efter med en provsticka om den är färdiggräddad.

  4. Låt bottnen svalna något och stjälp sedan upp den på ett galler för att kallna. Baka 2 tårtbottnar till.

  5. Hallonfrosting: Koka upp hallon och strösocker i en kastrull. Låt det sjuda i några minuter och mosa hallonen lite lätt. Låt det kallna. Pressa lite av hallonblandningen genom en finmaskig sil så att det blir ca 2 msk puré utan kärnor. Ställ purén och resten av hallonen åt sidan.

  6. Vispa färskost, smör, vaniljsocker och 2 msk hallonpuré till en slät kräm. Tillsätt nästan allt florsocker. Vispa på medelhastighet tills allt florsocker är inblandat i krämen. Öka sedan hastigheten och vispa till en fluffig men fast frosting i 3–5 min. Tillsätt ev mer florsocker om frostingen är för lös. Ställ den i kylskåp för att stelna ytterligare. Rör om då och då.

  7. Bred hälften av hallonen på den ena tårtbottnen. Spritsa ut ⅓ av frostingen. Lägg på den andra tårtbottnen. Upprepa med hallon och frosting på den andra bottnen. Lägg på den tredje bottnen och bred på resten av hallonfrostingen på toppen av tårtan. För ett slarvigt utseende, dra lite frosting runt tårtan utan att den täcker helt. Ställ tårtan i kylskåp i minst 1 timme innan du häller på glasyren.

  8. Vit chokladglasyr: Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan ihop till en slät glasyr. Börja med att försiktigt hälla lite glasyr runt hela tårtan, på kanten. Bred sedan glasyr över tårtans topp. Garnera tårtan med ätbara färska blommor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!