Fin chokladtårta

Detta är en mycket tät och god chokladtårta som räcker till många. Jag räknar med att 2 tårtor räcker till 30 gäster. Tårtan kan frysas om det skulle bli en bit över. Receptet är gjort för 2 tårtor men kan naturligtvis halveras.
Allt om Mat

Mandelbotten

  • 150 g mörk choklad - mörk 70%
  • 200 g mandelmassa
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk kakao

Mockatryffel

  • 800 g mörk choklad - mörk 70%
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl crème fraiche - lätt
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl kaffe - varmt och starkt
  • 4 msk konjak
  • 50 g smör - rumsvarmt

Garnering

  • 200 g mörk choklad - mörk

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.

  3. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.

  4. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.

  5. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.

  6. Mockatryffel: Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.

  7. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.

  8. Garnering: Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.

  9. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.

  10. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna efter hand. Ställ dem kallt fram till serveringen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!