Chokladsemlor med jordnötssmör och nötkräm

Bullen med extra allt, fylld med jordnötssmör och toppad med chokladgrädde.

Lena Söderström
Chokladsemlor med jordnötssmör och nötkräm
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 0,25 pkt jäst - (12,5 g)
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 6 dl vetemjöl - + 1/2 dl till utbakningen
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver

Till pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Fyllning

  • 2 dl jordnötssmör - crunchy

Kräm

  • 300 g cream cheese
  • 1 dl florsocker
  • 2 - 3 msk nutella
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • 3 - 4 msk jordnötter - hackade salta rostade
  • 1 msk kakaopulver

Gör så här

  1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke.

  2. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, det ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kakaopulver och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk 30 minuter.

  3. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 8 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med ägget och låt jäsa i cirka 30 minuter utan bakduk.

  5. Värm ugnen till 200 grader. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

  6. Skär av ett lock på varje bulle. Rör om jordnötssmöret och bred det på bullarna.

  7. Vispa ihop cream cheese och florsocker i en bunke. Vispa i nutella. Vispa ner grädden i omgångar till en slät kräm.

  8. Spritsa kräm på bullarna. Strö över hackade jordnötter, lägg på locken och sikta över lite kakao- pulver.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök