Chokladsemlor

Årets semla är en chokladbulle med krämig choklad- och kaffefyllning och vaniljgrädde. Godare kan en semla knappast bli!
Foto: Christer Flodqvist

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk - kall
  • 100 g smör - rumstempererat
  • 0,5 st ägg - uppvispat
  • 0,75 dl kakao
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk kardemumma - stött
  • 10 dl vetemjöl - (ca 600g)

Pensling

  • 0,5 st ägg - uppvispat

Fyllning

  • 100 g smör
  • 1 dl bryggkaffe
  • 1 dl kakao
  • 1,5 msk strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör i smöret i mindre bitar, ägg, kakao, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, ca 2 timmar.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 14 större eller 28 mindre bitar. Forma runda, släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 40 min.

  3. Sätt ugnen på 225° för de mindre eller 250° för de större bullarna. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 12 min för de stora och ca 8 min för de mindre. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

  4. Smält smöret tillsammans med kaffet i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt. Sikta i florsocker och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i sockret och ställ krämen kallt tills den stelnat. Vispa grädden fast och blanda med vanljsocker. Fyll den eventuellt i en spritspåse.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Klicka eller spritsa på chokladkräm och grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!