Chokladsalami  

Chokladsalami är ett festligt julgodis - allt gott i en rulle! Låt fikonen dra i apelsinjuice om du inte vill ha sprit i godisrullen.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 250 g fikon - torkade
  • 2 msk konjak
  • 1 dl pistaschnötter - utan skal
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 75 g dadlar - urkärnade (8–10 st)
  • 50 g choklad - mörk (70 %)
  • 0,5 apelsin
  • 1 krm kanel - mald

Gör så här

  1. Skölj fikonen och klipp bort den hårda kvisten. Strimla fikonen och lägg i en bunke. Häll över konjaken och låt stå ca 30 min.

  2. Mixa fikonen i matberedare. Grovhacka nötter, mandlar, dadlar och choklad grovt. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg hacket tillsammans med apelsinskal och kanel i en bunke. Arbeta in fikonmassan.

  3. Forma smeten till en rulle, ca 4 cm bred, och svep in den i smörgåsapper eller bakplåtspapper. Låt rullen ligga i kylen ca 1 dygn. Skär upp i tunna skivor vid servering.

Vad tyckte du om receptet?