Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Chokladpastej med italiensk maräng

Ljuvlig chokladpastej toppad med italiensk maräng på en botten av chokladsås. Strö över kakaonibs och krossade kakaobönor. Mörk choklad dekorerad med ett vackert mönster gör desserten extra fin!
Elisabeth Johansson
Chokladpastej med italiensk maräng
Chokladpastej med italiensk maräng
Chokladpastej med italiensk maräng
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Chokladpastej

  • 250 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 75 g honung
  • 3 ägg

Marängtäcke, italiensk maräng

  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl vatten
  • 1,25 dl strösocker

Chokladdekor

  • choklad - tempererad mörk
  • överföringsark - (dekorark med mönstertryck gjort i kakaosmör finns att köpa på nätet eller hos bagerigrossister)

Chokladsås

  • 1 dl kakao
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Tillbehör

  • 2 msk kakaonibs

Gör så här

  1. Chokladpastej: Lägg plastfolie i en avlång terrinform.

  2. Hacka och smält chokladen i ett varmt vattenbad tillsammans med smör och honung. Rör om så att allt blandas väl. Ta av från vattenbadet.

  3. Separera äggen. Vispa upp äggvitorna till ett skum.

  4. Rör ner äggulorna i chokladsmeten. Vänd i de uppvispade äggvitorna.

  5. Häll upp smeten i formen och sätt in i frysen i minst 5–6 timmar, gärna över natten.

  6. Marängtäcke: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.

  7. Koka vatten och socker till 121 grader. Börja vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp när sockerlagen har kommit upp i 110 grader. Häll i sockerlagen i en fin stråle, vispa under tiden. Fortsätt vispa i ett par minuter, sänk sedan hastigheten och vispa tills marängen svalnat.

  8. Fyll upp i en spritspåse, gärna med en St Honoré-tyll (rund tyll med skåra på sidan som ger en droppformad form).

  9. Chokladdekor: Lägg överföringsarken med den ojämna mönstersidan uppåt på en plåt.

  10. Finhacka chokladen och smält två tredjedelar till 50–55 grader.

  11. Häll i resten av chokladen och rör tills all choklad smält och tills temperaturen är 27–28 grader. Värm sedan upp chokladen till 31–32 grader.

  12. Häll chokladen på överföringsarken, bred ut till ett jämnt lager med en palett.

  13. Skär i portionsbitar innan chokladen stelnar helt.

  14. Dra bort överföringsarket (mönstret är kvar på chokladen).

  15. Chokladsås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att såsen tjocknar när den kallnat.

  16. Servering: Ta ut chokladpastejen ur frysen, skär upp den i 2–3 centimeter breda skivor. Ringla chokladsås på tallrikar. Lägg på chokladpastej. Spritsa på marängen. Bränn med en gasolbrännare. Lägg på en chokladdekor och strö på kakaonibs.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök