Chokladmuffins med marsipangrisar

Våra oemotståndligt goda chokladmuffins med marsipangrisar sätter knorr på julfikat. Perfekt om du gillar lite bakpyssel, och absolut inte svårt.
Cecilia Hansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g choklad - mörk (55 %)
  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Ganache

  • 150 g choklad - mörk (55 %)
  • 1,75 dl vispgrädde

Marsipangrisar

  • 150 g marsipan - rosa
  • svart marsipan

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Blanda försiktigt till en jämn smet. Låt stå i rumstemperatur tills den är spritsbar, det tar 2–3 timmar.

  2. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och lägg i chokladen. Rör tills den smält. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt smeten försiktigt omväxlande med chokladsmöret tills allt är blandat. Fördela smeten i små muffins-formar till 3/4 av formen. Ställ dem på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler och bred sedan på ganache.

    Foto: Helén Pe

  3. Gör en boll till huvud, ca 2 cm i diameter, och tre mindre bollar till fötter och tryne. Forma två rektanglar som ska bli öron och två svarta minibollar som blir ögon. Gör en  boll, ca 2 cm,  som rullas avlång till rumpa. Gör två mindre bollar till fötter och en smal strimla till knorr.

    Foto: Helén Pe

  4. Tryck ut de små bollarna utom en som du plattar till som ett tryne och trycker små näsborrar i. Tryck små streck i öronen. Skär igenom de tillplattade bollarna så att de ser ut som små klövar. Tryck ett djupare streck i den avlånga ”bollen” och tryck sedan ihop den och forma två skinkor. Forma en knorr av strimlan. Gör på samma sätt med resten av marsipanen.

    Foto: Helén Pe

  5. Tryck försiktigt på alla delar på huvudet och fäst knorren på rumpan.

    Foto: Helén Pe

  6. Lägg grisarna på chokladmuffinsen.

    Foto: Helén Pe

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!