Chokladmuffins med kolafrosting och chokladbitar
I ugn: 15 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Recept på chokladmuffins med kolafrosting och chokladbitar. Om du bakar muffins i mindre formar ska gräddningstiden minskas.
Ingredienser
-
150 g
mörk choklad
- mörk (70 %)
-
75 g
smör
-
4 dl
vetemjöl
- (240 g)
-
1 dl
kakao
-
1 msk
bakpulver
-
2 tsk
vaniljsocker
-
2 krm
salt
-
3
ägg
-
2,5 dl
strösocker
-
0,75 dl
rapsolja
-
2 dl
mjölk
Salt kola-smörfrosting
-
50 g
smör
- rumsvarmt, + 150 g
-
1,5 dl
muscovadosocker
- ljust
-
1,5 msk
vispgrädde
-
1,5 krm
salt
-
1,5 dl
florsocker
Garnering
-
ev
flingsalt
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Grovhacka chokladen. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
-
Vispa socker och ägg ljust och fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna omväxlande med olja, smör och mjölk i äggsmeten. Vänd ihop med en slickepott till en jämn smet. Blanda ner chokladen.
-
Fördela smeten i muffinsformar, till ¾ av formen, ställda i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.
-
Frosting: Smält 50 g smör. Tillsätt muscovadosocker och grädde. Rör tills sockret lösts upp. Tillsätt salt. Låt koka ca 2 min under omrörning.
-
Häll smeten i en bunke. Vispa ner florsockret, gärna med mixerstav. Låt smeten kallna.
-
Vispa 150 g smör fluffigt. Tillsätt kolasmeten, lite i taget, och vispa till en jämn frosting. Ställ den i kylen om den blir för lös.
-
Spritsa kolasmeten på muffinsen och garnera eventuellt med flingsalt.