Chokladmousse med nötcaramel och mörk rom

En chokladmousse "to die for". Med crunch från en nötig caramel och en skvätt mörk rom får verkligen moussen det där lilla extra. Låt stelna i kylen i en timme.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

Mousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad - 70% kakao
  • 3 st äggulor
  • 3 krm flingsalt
  • 2 msk rom - mörk
  • björnbär

Nötcaramel

  • 50 g macadamianötter
  • 3 msk rörsocker
  • 2 msk sirap - mörk

Gör så här

  1. Börja med caramelen: Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Lägg nötter, socker och sirap i en liten hög på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Låt smälta ihop i mitten av ugnen 10–12 minuter.

  4. Ta ut och rör om någon gång under tiden så att allt blandas väl. Smeten ska bli en karamell men akta så den inte bränns.

  5. Låt kallna.

  6. Grovhacka caramelen.

  7. Moussen: Vispa grädden hårt.

  8. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad.

  9. Rör ihop äggulorna i en bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.

  10. Vänd först ner lite av grädden, därefter resten. Smaksätt med salt.

  11. Vänd ner det mesta av caramelen i moussen, men spar lite till garnering. Fördela moussen i glas. Låt stelna någon timme i kylen.

  12. Vid servering: Häll cirka 1 1/2 tsk mörk rom i varje glas. Strö på resten av nötcaramelen och garnera med några björnbär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg (carolineikoket.com), Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök