Chokladmaräng med blodapelsinkompott och vaniljglass  

Spröd chokladmaräng möter frisk, Camparispetsad, apelsinkompott. Servera med glass och chokladsås. När marängen vispas över vattenbad kallas den schweizisk maräng. Skippa Camparin om du ska servera desserten till barn.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk chokladsås - färdig

Blodapelsinkompott

  • 4 blodapelsiner
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk Campari

Tillbehör

  • vaniljglass
  • chokladsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Häll äggvitor och socker i en skål. Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa 5–10 min till en blank, fast smet.

  2. Ta marängsmeten från värmen och vispa tills den är sval och tjock. Ringla chokladsåsen i marängsmeten. Blanda runt ett varv med en slickepott. Spritsa ca 50 maränger på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Lägg dem på galler och låt torka.

  3. Apelsinkompott: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet av 2 apelsiner. Skala och skär alla apelsiner i hinnfria filéer över en skål för att ta tillvara saften, mät till ca 1 dl pressad saft.

  4. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda apelsinskal, pressad saft, vatten, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Koka ihop tills ca 1 dl återstår. Blanda ner apelsinfiléer och Campari. Låt kallna.

  5. Servera apelsinkompotten med maränger och vaniljglass. Ringla chokladsås över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!