Chokladkolapaj med majsglass - en härligt kladdig paj med en len glass till

Chokladpajen serveras med en mjuk och len majsglass. Det är viktigt att majsen får dra i glassmeten ca 12 timmar för att majsens söta smak ska framträda.
Allt om Mat
Chokladkolapaj med majsglass
Chokladkolapaj med majsglass Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl sirap - ljus
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao

Glass

  • 1 gelatinblad
  • 1 majskolv
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 krm salt

Gör så här

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skär av majskornen från kolven och lägg dem i en kastrull. Häll på mjölk och grädde. Koka upp och låt sjuda ca 3 min. Dra kastrullen från plattan.

  2. Blanda äggulor, socker och salt. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna och blanda väl. Låt kallna och ställ smeten i kylskåpet ca 12 timmar. Sila smeten och frys den i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).

  3. Paj: Hacka samman mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Klipp till en rundel av bakplåtspapper och lägg det i bottnen på en form med löstagbar kant, ca  24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Ställ formen i frysen ca 10 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 min.

  5. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka till 120°, 25-30 min. Vispa ner kakaon. Häll smeten i pajskalet. Låt pajen stå kallt tills den stelnar, ca 2 timmar.

  6. Servera kolapajen rumstempererad till den kalla glassen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!