Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Chokladkaka med mjuk maräng, hasselnötter och hallon

En lättbakad saftig chokladkaka med hasselnötter i smeten som toppas med ett ljuvligt marängtäcke och hallon.

Sara Aasum Hultberg
Chokladkaka med mjuk maräng, hasselnötter och hallon
Chokladkaka med mjuk maräng, hasselnötter och hallon
Chokladkaka med mjuk maräng, hasselnötter och hallon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl farinsocker
  • 300 g mörk choklad - hackad
  • 6 ägg - separerade
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl hasselnötter - grovhackade
  • 1 nypa salt

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl hallon - frysta

Garnering

  • 20 g mörk choklad
  • hallon - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa smör och farinsocker så att det blandas. Smält chokladen på låg temperatur i en skål i mikron. Tillsätt äggulorna, en i taget, i smörblandningen tills de går in i smeten. Tillsätt chokladen i en fin stråle och vispa tills allt har blandats ordentligt.

  2. Vispa upp äggvitorna till ett fint skum i en ren bunke och vänd sedan ner det i tre omgångar i chokladsmeten till en jämn och fin smet. Vänd ner hasselnötter och salt. Häll smeten i en smord springform, 26 cm i diameter, och grädda kakan mitt i ugnen i 30 min.

  3. Maräng: Blanda under tiden ihop äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad och värm tills sockret har smält helt, ca 60 grader. Vispa smeten med elvisp på hög hastighet tills marängsmeten är fin och fast.

  4. Vänd ner de frysta hallonen och bred ut smeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare ca 20 min, tills marängen har fått fin färg. Garnera kakan med färska hallon och ev smält choklad.

Vad tyckte du om receptet?