Chokladkaka med kaffefrosting

Saftig och fluffig chokladbotten och en generös frosting med smak av kaffe och choklad. Den perfekta långpannekakan som räcker till många.

Petra Lindstrand
Chokladkaka med kaffefrosting
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 dl kaffe - bryggt, starkt
  • 200 g smör
  • 5 ägg
  • 4,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 l florsocker - (600 g)
  • 4 msk kakao
  • 1,5 dl kaffe - bryggt, starkt, kallt

Garnering

  • 0,75 dl chokladknappar - mörka eller ljusa

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en avlång form, ca 25 x 35 cm med höga kanter eller en plåt med höga kanter. Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen. 

  2. Koka upp kaffet i en kastrull. Stäng av plattan, tillsätt smöret i bitar och rör tills det smälter.

  3. Vispa ägg och socker fluffigt i ca 3 min. Vispa ner kaffe- och smörblandningen.

  4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör ihop.

  5. Häll i smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min tills den är precis torr i mitten, känn med en sticka.

  6. Ta ut och låt kakan svalna något. Lägg ett bakplåtspapper över, därefter en stor skärbräda och stjälp kakan upp och ner. Ta bort formen och låt kakan svalna med en lätt tyngd över, t ex formen.

  7. Glasyr: Vispa smöret fluffigt. Tillsätt resterande ingredienser och vispa fluffigt med elvisp.

  8. Ta bort pappret från kakan och bred över glasyren. Finhacka chokladknapparna och strö dem över kakan. Skär kakan i bitar.

Vad tyckte du om receptet?