Chokladkaka med brynt smör-smulor

En perfekt kaka för chokladälskaren, där brynta smulor sätter pricken över i.

Sara Aasum Hultberg
Chokladkaka med brynt smör-smulor
Foto: Fotograf Helén Pe / Helén Pe

Ingredienser

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 3,3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kaffe - kallt
  • 100 g mörk choklad - hackad

Brynt smör-smulor

  • 30 g smör
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 0,6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Vispa ihop smör och farinsocker i en köksassistent, skrapa ner blandningen från kanterna om det behövs.

  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en jämn och fluffig smet.

  3. Sikta ner vetemjölet tillsammans med kakao och bakpulver och vänd ner det i smeten.

  4. Vänd ner kaffet på slutet och hälften av chokladen. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

  5. Smulor: Smält smöret i en liten kastrull på medeltemperatur och låt det koka samtidigt som du vispar. Koka smöret tills det börjar bli brunt i botten och doftar nötigt och karamelliserat. Dra av kastrullen från värmen i god tid då smöret bryns en aning efteråt.

  6. Tillsätt strösocker, sirap, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop.

  7. Klä en form, ca 1 liter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och strö över smulorna.

  8. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–50 min, känn med en provsticka om den är färdiggräddad.

  9. Smält resterande choklad och ringla den över kakan. Låt det stelna.

Vad tyckte du om receptet?