Chokladkaka med apelsinmarmelad

En kladdig chokladkaka med smak av apelsin och ingefära. Kaksmeten rörs enkelt ihop i en kastrull.
Katarina Carlgren
Foto: THOMAS CARLGREN / THOMAS CARLGREN Fotograf Thomas Carlgren // BMB

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 100 g mörk choklad - 54 procent
  • 150 g apelsinmarmelad
  • 1,75 dl strösocker - knappt
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk ingefära - mald

Glasyr

  • 75 g mörk choklad - 54 procent
  • 1 msk smör
  • 3 msk apelsinmarmelad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter.

  2. Smält smöret försiktigt i en kastrull och rör ner chokladen i smöret. Rör till en slät smet. Tillsätt apelsinmarmelad och strösocker och rör om. Vispa upp äggen lätt och rör ner dem i smeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och ingefära i en skål och vänd ner det i smeten.

  3. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min, den ska vara kladdig i mitten. Låt kakan kallna i 10 min i formen och flytta sedan över den till ett galler.

  4. Glasyr: Smält chokladen tillsammans med smöret i en skål över vattenbad. Rör till en slät smet och tillsätt marmeladen. Häll glasyren över kakan. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!