Chokladkaka med apelsinmarmelad
En kladdig chokladkaka med smak av apelsin och ingefära. Kaksmeten rörs enkelt ihop i en kastrull.
Ingredienser
-
125 g
smör
-
100 g
mörk choklad
- 54 procent
-
150 g
apelsinmarmelad
-
1,75 dl
strösocker
- knappt
-
2
ägg
-
2,5 dl
vetemjöl
-
1 tsk
bakpulver
-
1 tsk
ingefära
- mald
Glasyr
-
75 g
mörk choklad
- 54 procent
-
1 msk
smör
-
3 msk
apelsinmarmelad
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter.
-
Smält smöret försiktigt i en kastrull och rör ner chokladen i smöret. Rör till en slät smet. Tillsätt apelsinmarmelad och strösocker och rör om. Vispa upp äggen lätt och rör ner dem i smeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och ingefära i en skål och vänd ner det i smeten.
-
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min, den ska vara kladdig i mitten. Låt kakan kallna i 10 min i formen och flytta sedan över den till ett galler.
-
Glasyr: Smält chokladen tillsammans med smöret i en skål över vattenbad. Rör till en slät smet och tillsätt marmeladen. Häll glasyren över kakan. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.