Chokladkaka med apelsinmarmelad

En kladdig chokladkaka med smak av apelsin och ingefära. Kaksmeten rörs enkelt ihop i en kastrull.

Katarina Carlgren
Chokladkaka med apelsinmarmelad
Foto: THOMAS CARLGREN / THOMAS CARLGREN Fotograf Thomas Carlgren // BMB

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 100 g mörk choklad - 54 procent
  • 150 g apelsinmarmelad
  • 1,75 dl strösocker - knappt
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk ingefära - mald

Glasyr

  • 75 g mörk choklad - 54 procent
  • 1 msk smör
  • 3 msk apelsinmarmelad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter.

  2. Smält smöret försiktigt i en kastrull och rör ner chokladen i smöret. Rör till en slät smet. Tillsätt apelsinmarmelad och strösocker och rör om. Vispa upp äggen lätt och rör ner dem i smeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och ingefära i en skål och vänd ner det i smeten.

  3. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min, den ska vara kladdig i mitten. Låt kakan kallna i 10 min i formen och flytta sedan över den till ett galler.

  4. Glasyr: Smält chokladen tillsammans med smöret i en skål över vattenbad. Rör till en slät smet och tillsätt marmeladen. Häll glasyren över kakan. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?