Chokladglass med karamelldoppad frukt

Recept på chokladglass med karamelldoppad frukt. Aprikoserna blir likt bärnstenar i färgen när de doppats i karamell. Skär dem gärna i mindre bitar vid servering så blir de lättare att äta. I glassen bör kakaohalten inte vara högre än 70 %, då blir glassen alltför bitter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 150 g mörk choklad - mörk (max 70 %)
  • 2 dl mjölk - (3 %)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 2 msk strösocker

Karamelldoppad frukt

  • 8 aprikoser - torkade
  • 8 physalis
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 50 g honung
  • 1 stjärnanis

Gör så här

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp mjölk, grädde, honung och socker. Blanda ner chokladen och rör tills den smält. Lyft upp gelatinet och smält det under omrörning i chokladen.

  2. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen. Kör smeten i glassmaskin ca 20 min. Lägg upp i en kall skål. Täck med plastfolie och ställ i frysen.

  3. Karamelldoppad frukt: Häll vattnet i en kastrull. Tillsätt sockret under vispning. Sätt kastrullen på plattan och låt sockret smälta på låg värme. Rör ner honung och lägg i stjärnanis. Koka till 150°, använd sockertermometer eller digitaltermometer som går till 300°.

  4. Dra kastrullen från plattan och doppa den i kallt vatten så att kokningen avstannar. Karamellsmeten får inte bli för kall, då blir det svårt att doppa frukten. Doppa aprikoser och physalis i karamellen. Lägg frukten på bakplåtspapper för att stelna.

  5. Servera frukten till chokladglassen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!