Chokladfudgepaj

Sprött pajskal av chokladkex som fylls av en len och lite seg chokladfudge med massor av choklad och lite sälta. Till det här receptet behöver du en baktermometer.
Camilla Hamid
Chokladfudgepaj
Foto: Ulrika Pousette

Pajskal

  • 2 pkt oreo-kakor - á ca 150 g
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde - (300 g)
  • 1,5 dl strösocker - (135 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl ljus sirap - (210 g)
  • 225 g mörk choklad - minst 55 procent
  • 150 g mjölkchoklad - hackad
  • 150 g smör

Garnering

  • vispgrädde - lättvispad
  • kakao

Gör så här

  1. Mixa kakorna till ett fint smul i matberedare med kniv. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet. Tryck ut kexmassan i en pajform, 23 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Låt den stå i kylskåpet under tiden som du gör fyllningen.

  2. Lägg alla ingredienser till fyllningen, förutom mjölkchoklad och smör, i en kastrull. Låt det koka upp på högsta värme under omrörning och sänk sedan till medelvärme. Blandningen ska puttra tills den når 117 grader, det tar ca 30 min. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt mjölkchoklad och smör och rör om till en jämn fudge.

  3. Häll fudgen i pajskalet och låt den stelna i minst 3 tim i kylskåp innan du garnerar pajen med grädde och kakao.

Vad tyckte du om receptet?

Fler goda recept:

Recept på knäckig äppelpaj med kanel

Saftiga och goda kanelbullar

Klasisk och busenkel kladdkaka