Chokladfondant med rostad mandel

Recept på chokladfondant med mandel. Mitt emellan kladdkaka och muffins – det är klart att en chokladfondant alltid är lika uppskattad. Rostad mandel och lite bittermandelarom ger en mild smak av den italienska likören Amaretto. Servera med en klick crème fraiche eller vispad grädde och bär.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 100 g mandel
  • 250 g mörk choklad
  • 250 g smör
  • 4 äggulor
  • 4 ägg
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm bittermandelarom
  • smör och mjöl - till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och mjöla en muffinsplåt med 6 hål, som vardera rymmer cirka 2 dl.

  2. Skålla, skala och grovhacka mandeln.

  3. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme.

  4. Rör ihop äggulor, ägg och socker för hand utan att slå in luft. Sikta ner mjölet i äggvispet. Blanda äggvispet, chokladsmeten och bittermandelaromen.

  5. Fördela smeten i muffinsplåten.

  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter, kanterna ska vara gräddade och mitten lös.

  7. Låt vila några minuter innan fondanterna tas ur formen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök