Chokladdoppad pavlova med grädde och jordgubbar

Pavlova är en klassisk dessert som alltid går hem hos gästerna. Här har vi gjort dem ännu godare genom att doppa dem i choklad.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Chokladdoppad pavlova med grädde och jordgubbar
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad

Fyllning

  • 2 - 3 dl vispgrädde
  • 200 g jordgubbar

Garnering

  • mynta
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.  Vispa äggvitorna tillsammans med ättikan i en bunke till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa till en glansig och fast marängsmet. Spritsa eller klicka ut marängsmeten i 4–6 runda formar på en plåt med bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning i mitten av varje

    maräng.

  2. Sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda marängerna mitt i ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna kallna i ugnen, med ugnsluckan på glänt.

  3. Hacka och smält chokladen i en skål över ett varmt vattenbad eller i mikron. Doppa toppen av varje maräng i chokladen. Låt chokladen stelna.

  4. Vispa grädden. Snoppa och halvera jordgubbarna. Fyll varje pavlova med grädde och jordgubbar. Garnera med mynta och ätbara blommor. 

Vad tyckte du om receptet?