Chokladdoppad lakritskola

Chokladdoppad lakritskola kan antingen garneras med bara flingsalt eller doppas i choklad och sedan garneras med flingsalt.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad - mörk (56–64 %)
  • 2,5 dl strösocker - (225 g)
  • 1 msk honung - flytande (20 g)
  • 2 tsk lakritspulver
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk smör - (10 g)
  • 5 droppar lakritsarom - flytande
  • hushållsfärg - lite svart

Garnering

  • 2 tsk flingsalt
  • 150 g mörk choklad - mörk (56–64 %)

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Smält socker och honung på medelvärme i en kastrull tills det fått en gyllenbrun färg. Rör inte utan skaka bara lite på kastrullen.

  2. Blanda lakritspulvret med grädden. Häll blandningen i kastrullen och tillsätt choklad och smör. Låt koka på medelvärme till 116°.

  3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt lakritsarom och färg. Häll smeten i en oljad form, ca 9 x 22 cm, med bakplåtspapper i botten. Strö över flingsalt om ­kolorna inte ska doppas i choklad. Låt stelna i rumstemperatur.

  4. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Hacka chokladen till gar­nering. Smält hälften av chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och rör sedan ner ­resten av chokladen. Doppa kolan i chokladen och strö på flingsaltet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!