Chokladbollstårta med rom

Maffig chokladtårta med chokladbollsfyllning och krämig smörkräm som kommer att göra chokladälskaren riktigt nöjd.
Åsa Swanberg
Chokladbollstårta med rom
Foto: Åsa Swanberg

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad - hackad
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl kakao
  • 1,5 dl kaffe
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 3 ägg

Chokladbollssmet

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4,5 msk kakao
  • 4,5 dl havregryn
  • 4 msk rom - (kan bytas ut mot starkt kaffe)
  • 1 dl riven kokos

Chokladsmörkräm

  • 100 g choklad - mörk eller ljus
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Glasyr

  • 75 g blockchoklad - mörk
  • 1,5 msk smör

Gör så här

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, 18–20 cm i diameter.

  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner choklad, strösocker, farinsocker och kakao. Rör tills chokladen har smält och allt är blandat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kaffet. Häll smeten i en bunke och låt den svalna en stund.

  3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget i chokladblandningen, och vänd sedan ner de torra ingredienserna.

  4. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 50–60 min, känn gärna med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Ta ut kakan och vänd upp den på ett galler för att kallna. Diska formen innan du gör chokladbollssmeten.

  5. Chokladbollssmet: Blanda ihop alla ingredienser förutom kokos. Ta undan 1⁄3 av smeten. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på samma form som du bakade chokladkakan i, eller täck den med plastfolie. Tryck ut chokladbollssmeten i formen och låt den stå kallt. Rulla små chokladbollar av resten av smeten och rulla bollarna i kokos. Ställ dem i kylskåp.

  6. Skär den kalla tårtbottnen i två delar. Spänn loss kanten på formen och lyft ur chokladbollsbottnen. Lägg den uppochner på den undre tårtbottnen och dra bort pappret/plasten. Lägg den andra bottnen ovanpå.

  7. Chokladsmörkräm: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro och låt den svalna till rumstemperatur. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa tills allt är blandat. Bred ut smörkrämen runt om och på toppen av tårtan. Låt den stå i kylskåp i 30 min.

  8. Glasyr: Hacka chokladen till glasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen, rör tills den smält. Låt blandningen svalna. Häll glasyren på toppen av tårtan och låt den stelna i rumstemperatur. Garnera tårtan med små chokladbollar runt om. Ställ tårtan i kylskåp. Ta fram tårtan 1 timme innan servering.

Vad tyckte du om receptet?