Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Chokladbollstårta med rom

Maffig chokladtårta med chokladbollsfyllning och krämig smörkräm som kommer att göra chokladälskaren riktigt nöjd.

Åsa Swanberg
Chokladbollstårta med rom
Chokladbollstårta med rom
Chokladbollstårta med rom
Foto: Åsa Swanberg

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad - hackad
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl kakao
  • 1,5 dl kaffe
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 3 ägg

Chokladbollssmet

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4,5 msk kakao
  • 4,5 dl havregryn
  • 4 msk rom - (kan bytas ut mot starkt kaffe)
  • 1 dl riven kokos

Chokladsmörkräm

  • 100 g choklad - mörk eller ljus
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Glasyr

  • 75 g blockchoklad - mörk
  • 1,5 msk smör

Gör så här

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, 18–20 cm i diameter.

  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner choklad, strösocker, farinsocker och kakao. Rör tills chokladen har smält och allt är blandat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kaffet. Häll smeten i en bunke och låt den svalna en stund.

  3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget i chokladblandningen, och vänd sedan ner de torra ingredienserna.

  4. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 50–60 min, känn gärna med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Ta ut kakan och vänd upp den på ett galler för att kallna. Diska formen innan du gör chokladbollssmeten.

  5. Chokladbollssmet: Blanda ihop alla ingredienser förutom kokos. Ta undan 1⁄3 av smeten. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på samma form som du bakade chokladkakan i, eller täck den med plastfolie. Tryck ut chokladbollssmeten i formen och låt den stå kallt. Rulla små chokladbollar av resten av smeten och rulla bollarna i kokos. Ställ dem i kylskåp.

  6. Skär den kalla tårtbottnen i två delar. Spänn loss kanten på formen och lyft ur chokladbollsbottnen. Lägg den uppochner på den undre tårtbottnen och dra bort pappret/plasten. Lägg den andra bottnen ovanpå.

  7. Chokladsmörkräm: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro och låt den svalna till rumstemperatur. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa tills allt är blandat. Bred ut smörkrämen runt om och på toppen av tårtan. Låt den stå i kylskåp i 30 min.

  8. Glasyr: Hacka chokladen till glasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen, rör tills den smält. Låt blandningen svalna. Häll glasyren på toppen av tårtan och låt den stelna i rumstemperatur. Garnera tårtan med små chokladbollar runt om. Ställ tårtan i kylskåp. Ta fram tårtan 1 timme innan servering.

Vad tyckte du om receptet?