Chokladbakelser

Chokladkakan skärs i bitar och blir botten i desserten. Ovanpå ligger apelsin- och nyponparfait. Till sist ett marängtäcke. Gör parfaiten i stora muffinsformar så blir portionerna lagom stora. Parfait kan göras långt i förväg och förvaras i frysen.
Allt om Mat
Chokladbakelser

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g mandel - flagad, eventuellt

Apelsin- och nyponparfait

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 msk apelsinjuice - koncentrerad
  • 6 msk nyponsoppepulver
  • 2 msk Cointreau
  • 4 dl vispgrädde

Marängtäcke

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa  ägg och socker vitt och pösigt. Grovhacka chokladen. Smält smöret, blanda ner chokladen och rör om så den smälter.

  2. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke.

  3. Blanda ägg med smör- och chokladblandningen. Rör därefter ner mjöl och mandel.

  4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm.

  5. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna.

  6. Apelsin- och nyponparfait: Blanda äggulor och socker i en skål och vispa till en luftig massa ca 5 min. Tillsätt apelsinjuice.  Vispa 2 min. Tillsätt nyponsoppepulvret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa och häll i Cointreau och grädde. Vispa till en fluffig massa.

  7. Fördela i muffinsformar och täck med plast. Ställ i frysen minst 4 timmar.

  8. Marängtäcke:. Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna med sockret till en fast marängsmet.

  9. Skär chokladkakan i 8 portionsbitar. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ en frusen parfaitbit på varje kaka. Täck med marängsmet och grädda i ugnen ca 1 minut, tills marängen börjar få färg. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?