Chokladkaka med pumpakärnor
Recept på chokladkaka med pumpakärnor. Choklad- och pumpakärnskakan går utmärkt att frysa in, och det går bra att tina den i mikron.
Ingredienser
-
1 dl
hasselnötter
-
1 dl
valnötter
-
225 g
mörk choklad
- mörk 70%
-
100 g
smör
- rumstempererat
-
3 dl
strösocker
-
2
ägg
-
2 msk
kakao
-
1 tsk
vaniljsocker
-
1,5 dl
vetemjöl
-
0,5 dl
pumpakärnor
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°.
-
Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnugga av skalet i en handduk. Grovhacka hassel- och valnötter.
-
Smält 125 g choklad över vattenbad eller i mikrovågsugnen. Vispa ihop smör och socker. Tillsätt äggen och den smälta chokladen. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Sikta ner blandningen i smeten.
-
Hacka 100 g choklad och vänd ner i smeten tillsammans med nötter och pumpakärnor, spara lite choklad, nötter och kärnor till garnering.
-
Klä en fyrkantig form, ca 24 cm x 24 cm, invändigt med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och strö över det sparade hacket.
-
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna och skär upp kakan i bitar. Servera gärna med ett glas madeira eller portvin.