Chokladkaka med pumpakärnor

Recept på chokladkaka med pumpakärnor. Choklad- och pumpakärnskakan går utmärkt att frysa in, och det går bra att tina den i mikron.

Allt om Mat
Chokladkaka med pumpakärnor
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl valnötter
  • 225 g mörk choklad - mörk 70%
  • 100 g smör - rumstempererat
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl pumpakärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnugga av skalet i en handduk. Grovhacka hassel- och valnötter.

  3. Smält 125 g choklad över vattenbad eller i mikrovågsugnen. Vispa ihop smör och socker. Tillsätt äggen och den smälta chokladen. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Sikta ner blandningen i smeten.

  4. Hacka 100 g choklad och vänd ner i smeten tillsammans med nötter och pumpakärnor, spara lite choklad, nötter och kärnor till garnering.

  5. Klä en fyrkantig form, ca 24 cm x 24 cm, invändigt med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och strö över det sparade hacket.

  6. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna och skär upp kakan i bitar. Servera gärna med ett glas madeira eller portvin.

Vad tyckte du om receptet?