Glasstårta (parfait) med choklad, nutella och jordgubbar

Recept på parfait, en sorts glasstårta, med choklad, nutella och jordgubbar. Glassdesserten kan stå färdig i frysen. Ta fram den ca 30 min före servering så smakar den så mycket mer.
Recept på choklad- och nutellaparfait med jordgubbar.
Recept på choklad- och nutellaparfait med jordgubbar. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 7 digestivekex
  • 50 g nutella
  • 50 g hasselnötter - finhackade

Parfait

  • 4 äggulor
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde - + 4 dl
  • 100 g choklad - mörk
  • 100 g nutella

Garnering

  • 0,5 l jordgubbar
  • ätbara blommor - t ex lejongap, nejlika, tagetes och lavendel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret, låt svalna. Krossa kexen och blanda med smör, nutella och nötter. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  2. Parfait: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Koka upp 2 dl grädde. Hacka chokladen och lägg i en skålmed nutellan. Tillsätt den varma grädden och rör tills choklad och nutella smält.

  3. Vispa 4 dl grädde. Blanda äggsmeten med choklad och grädde. Häll chokladsmeten i formen och ställ i frysen ca 8 timmar.

  4. Garnering: Lägg på jordgubbar och garnera med blommor.

Nutella och palmolja?

Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.

Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!