Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Choklad- och lakritsmandlar

Choklad- och lakritsmandlar är mandlar för lakritsälskare. Rulla dem i lakritsgranulat eller saltlakritspulver.

Elisabeth Johansson
Choklad- och lakritsmandlar
Choklad- och lakritsmandlar
Choklad- och lakritsmandlar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 2,5 msk florsocker
  • 0,5 tsk citron - pressad
  • 0,5 tsk smör
  • 200 g choklad - mörk (64–70 %)

Garnering

  • 2 msk strösocker - + 1/2 msk lakritsgranulat eller 2 msk saltlakritspulver* + 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rosta mandeln mitt i ugnen 8–10 min, rör om.

  2. Lägg mandeln i en kastrull med florsocker och citronsaft. Låt sockret smälta och bli karamelliserat. Rör om någon gång under tiden. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Häll mandlarna på en plåt med bakplåtspapper eller silikonmatta och skilj dem åt med en gaffel.

  3. Hacka chokladen. Smält hälften av den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält.

  4. Doppa mandlarna en och en i chokladen. Lägg dem på bakplåtspapper och låt stelna.

  5. Blanda ihop lakritsocker. Doppa mandlarna en gång till i chokladen  och vänd sedan i lakritssockret. Låt stelna.

Vad tyckte du om receptet?