Choklad- och lakritsmandlar

Choklad- och lakritsmandlar är mandlar för lakritsälskare. Rulla dem i lakritsgranulat eller saltlakritspulver.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 2,5 msk florsocker
  • 0,5 tsk citron - pressad
  • 0,5 tsk smör
  • 200 g choklad - mörk (64–70 %)

Garnering

  • 2 msk strösocker - + 1/2 msk lakritsgranulat eller 2 msk saltlakritspulver* + 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rosta mandeln mitt i ugnen 8–10 min, rör om.

  2. Lägg mandeln i en kastrull med florsocker och citronsaft. Låt sockret smälta och bli karamelliserat. Rör om någon gång under tiden. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Häll mandlarna på en plåt med bakplåtspapper eller silikonmatta och skilj dem åt med en gaffel.

  3. Hacka chokladen. Smält hälften av den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält.

  4. Doppa mandlarna en och en i chokladen. Lägg dem på bakplåtspapper och låt stelna.

  5. Blanda ihop lakritsocker. Doppa mandlarna en gång till i chokladen  och vänd sedan i lakritssockret. Låt stelna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!