Choklad- och fikonkaka

Kakan är en spännande variant av en klassisk engelsk fruktkaka. Om du väljer att servera kakan utan glasyr håller den 2-3 veckor i kylen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 150 g fikon - torkade
  • 3 msk cognac
  • 200 g smör - rumstempererat
  • 2 dl brun farin
  • 1 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad - mörk grovt hackad
  • 1 dl russin
  • 0,5 tsk nejlikor - malda
  • 1 krm muskotnöt - mald
  • 1 msk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 apelsin - finrivet skal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 3 msk smör - smält
  • 2 msk kaffe
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på175°. Klipp bort den hårda toppen på fikonen och skär dem i strimlor. Lägg fikonen i en skål och häll över cognacen. Låt dem dra ca 2 timmar.

  2. Rör ihop smör, brun farin och socker. Tillsätt äggen ett i taget och rör till en jämn smet. Rör ner chokladen, russin, fikon med cognac, kryddor och apelsinskalet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

  3. Smörj och bröa en rund kakform, 1 1/2 liter. Häll ner smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp. Kakan smakar bäst om den får stå till sig1-2 dygn.

  4. Rör ihop alla ingredienser till glasyren. Bred glasyren på kakan när den svalnat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!