Choklad- och zucchinikaka

Zucchini bidrar med en saftighet till kakan som gör den oemotståndligt god.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Choklad- och zucchinikaka
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl solrosolja - eller rapsolja
  • 3 dl strösocker
  • 5 dl zucchini - riven (1-2 st)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bikarbonat

Fudgekräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g mörk choklad - grovhackad
  • 100 g smör - rumsvarmt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 20 x 30 cm.

  2. Vispa ägg, olja och strösocker vitt och pösigt. Rör ner zucchinin.

  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem till smeten. Blanda ihop till en jämn smet och häll den i formen.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Kakan är färdig när den släpper från kanten. Känn med en provsticka att den är färdiggräddad. Låt kakan svalna något i formen.

  5. Fudgekräm: Värm upp vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Låt såsen sjuda i ca 15 min tills den tjocknat.

  6. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i klickar. Rör om tills såsen är slät och glansig. Låt den svalna och låt den sedan stå i kylskåp tills den får en bredbar konsistens. Rör om då och då.

  7. Bred ut krämen över kakan och ställ den i kylskåp. Kakan blir lättare att skära om fudgen får stelna lite.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Strö lite flingsalt över fudgekrämen för en spännande kontrast mot det söta.