Choklad- och hasselnötskaka

Saftig, nötig och maffig. Höstens godaste kaka!
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 100 g hasselnötter - naturella
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 100 g mörk choklad - grovhackad
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 päron - stort

Topping

  • 1 dl hasselnötskräm - t ex Nutella
  • 1 dl hasselnötter - rostade och skalade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.

  2. Rör smör och strösocker luftigt. Vispa ner ett ägg i taget.

  3. Mixa hasselnötterna fint och blanda dem med vetemjöl, bakpulver och choklad. Vänd ner det i smeten tillsammans med mjölk.

  4. Häll smeten i formen. Skala, kärna ur och klyfta päronet. Fördela klyftorna i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt kakan svalna i formen en stund, och flytta sedan över den till ett galler.

  5. Topping: Värm hasselnötskrämen något i mikro om den är hård. Bred ut den över kakan och strö över rostade hasselnötter.

Vad tyckte du om receptet?