Chocolate banana cake

En tät och maffig chokladkaka med lagom sötma från banan.

Åsa Swanberg
Chocolate banana cake
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 125 g smör - osaltat
  • 3 bananer - mogna
  • 100 g choklad - mörk
  • 2 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna något. Skala och mosa två av bananerna med en gaffel. Hacka chokladen.

  2. Vispa ner äggen i smöret, ett i taget, och tillsätt sedan mjölken.

  3. Blanda alla torra ingredienser. Gör en fördjupning i mitten och häll ner äggsmeten och de mosade bananerna. Rör till en jämn smet. Rör ner ⅔ av chokladen. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter.

  4. Skala och skär den sista bananen på längden och lägg bitarna med snittytan uppåt på toppen. Strö över den sparade chokladen.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen 45–50 min. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt den svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?