Chokladbollsrulltårta – recept

Den här rulltårtan har en krämig choklad- och kokosfyllning och garneras med minichokladbollar.

Blanda den sparade fyllningen med resten av kokosflingorna och havregryn till chokladbollsdeg. Forma ca 8 små bollar och rulla dem i kokosflingor.

Lena Söderström
Chokladbollsrulltårta – recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 chokladrulltårta - se separat recept i länken nedan

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 msk kaffe - starkt, kallt, t ex espresso
  • 2 msk kakao
  • 1 dl riven kokos - + 1 dl + 0,5 dl
  • 1 dl havregryn

Glasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör - rumsvarmt
  • 1,5 msk kaffe - starkt, varmt

Extra garnering

  • jordgubbar

Gör så här

  1. Gör chokladrulltårtan (kakan) enligt grundreceptet. Rulla ihop kakan tillsammans med pappret (från kortsidan) och låt kallna i ca 1 tim.

  2. Fyllning: Vispa ihop smör och florsocker i ca 3 min, använd elvisp. Vispa i äggula och kaffe. Sikta ner kakaon och vispa ihop. Blanda i 1 dl kokos.

  3. Rulla ut kakan och ta bort pappret. Bred fyllningen på kakan, spara 1 dl fyllning till garnering, och rulla ihop från kortsidan. Låt rullen ligga med skarven ner och vila i kylen i ca 1 tim.

  4. Blanda den sparade fyllningen med 1 dl kokos och havregryn till chokladbollsdeg. Forma ca 8 små bollar och rulla dem i 1/2 dl kokos.

  5. Glasyr: Blanda ihop ingredienserna till glasyren och ringla den över rulltårtan. Garnera med kokosbollar och jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?