Chilikryddad laxsida med nudlar i kokossås

Chilikryddad laxsida med nudlar i kokossås är en perfekt bjudrätt, anpassa hettan efter matgästernas smak.
Charlotte Jenkinson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - skinn- och benfri
  • 2 vitlöksklyfta - 1 + 1 st
  • 2 tsk sambal oelek - 1tsk + 1 tsk
  • 1 lime
  • 250 g risnudlar
  • 1 burk kokosmjölk - lätt (400 ml)
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • strösocker
  • rapsolja
  • salt

Tillbehör

  • 150 g sallad - blandad
  • limeklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 1 tsk salt.

  2. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda 1 vitlöksklyfta, 1 tsk sambal, 1 msk socker och 1 msk olja. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda hälften av skalet med chiliblandningen. Häll över fisken.

  3. Stek laxen mitt i ugnen ca 15 min, till 54° innertemperatur.

  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Koka upp kokosmjölken med 1 hackad vitlöksklyfta, buljongtärningar, resterande lime­skal, 2 msk limesaft och 1 tsk sambal. Lägg i nudlarna.

  5. Servera laxen med nudlar, ­sallad och limeklyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!