Chilihet tex-mex-soppa med färs och bönor

Mättande soppa med inspiration från Sydamerika. Chilihet tex-mex-soppa med färs och bönor serveras gärna med gräddfil och färdig tomatsalsa så blir det som tacomys i soppform.

Allt om Mat
Chilihet tex-mex-soppa med färs och bönor
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 400 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paprika - grön
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 300 g nötfärs
  • 1 msk smör
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 burk kidneybönor - (400 g)
  • droppar tabasco - några, ev

Tillbehör

  • 1 avokado
  • nachochips
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och lök i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och strimla paprika och chili.

  2. Fräs färs, lök och vitlök i smör i en stekpanna 3–4 min. Lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, potatis, paprika, chili, tomatpuré och salt. Låt koka under lock ca 10 min.

  3. Skölj bönorna i kallt vatten. Rör ner dem i grytan och låt dem blir varma. Krydda eventuellt extra med tabasco.

  4. Kärna ur och skär avokadon i bitar. Servera soppan med avokado, chips och koriander.

Vad tyckte du om receptet?