Chiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig sallad

Recept på chiligravad lax. Om du köpt vildfångad lax till den chiligravade laxen ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.

Chiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig sallad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfilé
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl salt
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 tsk svartpeppar - krossad
  • 1 kruka vattenkrasse

Sås

  • 4 schalottenlökar
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk ättiksprit - (12 %)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk senapsfrön - gula
  • 1 msk bruna senapsfrön
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 2 tsk salt
  • 4 avokador

Sallad

  • 2 fänkålsstånd
  • 1 knippa rädisor
  • 150 g sockerärter
  • 1 romansallad
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm strösocker

Tillbehör

  • småpotatisar - kokta

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, chiliflakes och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Lägg laxen i en form och täck med plastfolie. Grava i kylen ca 2 dygn.

  2. Sås: Skala och finhacka löken. Blanda den med socker, ättika och vatten. Tillsätt senapsfröna. Låt stå ca 3 timmar.

  3. Vispa ihop senap och äggulor. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig omrörning. Blanda i crème fraichen. Krydda med salt.

  4. Sallad: Ansa och strimla fänkål och rädisor, gärna på mandolin. Ansa och strimla sockerärterna. Riv salladen i bitar. Blanda grönsakerna.

  5. Vispa ihop olja, citronsaft, salt, peppar och socker. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  6. Skär laxen i skivor. Lägg den på ett fat och garnera med vattenkrasse.

  7. Skala, kärna ur och skär avokadorna i  små tärningar. Låt lök och senapsfrön rinna av. Blanda ner avokado, lök och senapsfrön i såsen.

  8. Servera laxen med sås, sallad och kokt potatis.

  9. Foto Per Ranung 3/18

Vad tyckte du om receptet?