Chiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig sallad

Recept på chiligravad lax. Om du köpt vildfångad lax till den chiligravade laxen ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfilé
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl salt
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 tsk svartpeppar - krossad
  • 1 kruka vattenkrasse

Sås

  • 4 schalottenlökar
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk ättiksprit - (12 %)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk senapsfrön - gula
  • 1 msk bruna senapsfrön
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 2 tsk salt
  • 4 avokador

Sallad

  • 2 fänkålsstånd
  • 1 knippa rädisor
  • 150 g sockerärter
  • 1 romansallad
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm strösocker

Tillbehör

  • småpotatisar - kokta

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, chiliflakes och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Lägg laxen i en form och täck med plastfolie. Grava i kylen ca 2 dygn.

  2. Sås: Skala och finhacka löken. Blanda den med socker, ättika och vatten. Tillsätt senapsfröna. Låt stå ca 3 timmar.

  3. Vispa ihop senap och äggulor. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig omrörning. Blanda i crème fraichen. Krydda med salt.

  4. Sallad: Ansa och strimla fänkål och rädisor, gärna på mandolin. Ansa och strimla sockerärterna. Riv salladen i bitar. Blanda grönsakerna.

  5. Vispa ihop olja, citronsaft, salt, peppar och socker. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  6. Skär laxen i skivor. Lägg den på ett fat och garnera med vattenkrasse.

  7. Skala, kärna ur och skär avokadorna i  små tärningar. Låt lök och senapsfrön rinna av. Blanda ner avokado, lök och senapsfrön i såsen.

  8. Servera laxen med sås, sallad och kokt potatis.

  9. Foto Per Ranung 3/18

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!